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PLANNING ACT 2008 : THURROCK POWER,  PROPOSED THURROCK FLEXIBLE 
GENERATION PLANT 
 
Historic England Deadline 2 Response 
 
Dear Mr Cridland  
 
The Historic Buildings and Monuments Commission for England (HBMCE), known as 
Historic England, are the government’s advisor on the historic environment and we 
provide independent advice on heritage matters. We have a duty to conserve as well 
as promote public understanding and enjoyment of the historic environment.  
 
Confirmation of Historic England Comments at Deadline 2 23rd March 2021.  
 
Question 1.4.1 Thurrock Council/Historic England The ExA notes Thurrock 
Council’s comments (RR [RR-007]) that the ES fails to assess the effects on the 
Grade I listed Church of St Katherine and the Grade II listed Old Rectory. The 
Applicant explains (Historic Environment Settings Analysis [PDC-013]) that 
these heritage assets were scoped out of the assessment as the development 
site does not form part of their settings. Please comment on the approach taken 
by the Applicant to these assets (providing reasons where appropriate). 
 
Historic England Response: 
 
The Grade I Listed Church of St Katherine is located in a prominent topographic 
location.  Figure 2.6: Landscape and Visual Impact Assessment ZTV and 10 km Study 
Area (Chapter 6: Landscape and Visual Resources Environmental Statement May 
2020) indicates that the church lies within the zone of theoretical visibility. 
Consequently, we have recommended that this designated heritage asset is also 
included in the assessment. We do not agree that it was right to scope out these 
designated heritage assets out and consider the applicant should have included these 
in the initial assessment. 
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Question 1.4.6 Historic England Please respond to the Applicant’s explanation 
that it is not possible to carry out trial trenching at present due to the need to 
obtain consent for trenching works under section 38 of the Commons Act 2006. 
 
Historic England Response: 
 
In our view, section 38 of the Commons Act 2006 does not prevent trial-trenching at 
this stage in the process, merely that it requires the applicant to make a case for the 
evaluation and to make an application for the archaeological evaluation under the 
terms of the Commons Act. 
 
Moreover, Zone A (main development site) of the proposed Order Limits is significantly 
larger than the area of Walton Common. Walton Common makes up approximately 
half of Zone A and the Commons Act does not prevent trial-trenching across the 
remaining part of Zone A.   
 
The Commons Act 2006 also does not prevent access, for the purposes of trial 
trenching, to other parts of the proposed development area, where groundworks will 
be undertaken and where there is potential to disturb and damage buried 
archaeological remains, including Zones C, D, F and G. 
 
In our opinion, the applicant should undertake archaeological trial-trenching across the 
proposed Order Limits, where groundworks have the potential to disturb and damage 
the significance of below-ground archaeological remains. This would ensure that all 
parts of the development site (with the exception of that part already trial-trenched by 
Lower Thames Crossing (LTC) project, if the results of that work can be analysed and 
presented, see below) where there is potential to disturb archaeological remains, and 
where access is possible, are fully assessed. 
 
 
Question 1.4.7 Historic England Please explain and highlight the risks HE 
considers are inherent in the Applicant’s proposed approach of carrying out 
more extensive field surveys pre -construction (but post -consent) - to be 
secured as part of the Written Scheme of Archaeological Investigation. 
 
Historic England Response: 
 
We do not believe that sufficient information has been provided in the ES 
(incorporating the further information submitted in Dec 2020) for all the effects of the 
proposed development to be assessed and for the balance to be weighed.  
We are concerned that the applicant’s assessment does not adequately establish the 
significance of below-ground heritage assets (archaeological remains) within the 
development area, and that might be affected by the proposed development. 
Consequently, the assessment does not establish the harm that will be caused to the 
significance of buried archaeological remains. 
 
We believe the assessment of effects (Chapter 7) is flawed because the 
archaeological potential is currently unknown. Indeed, the ES highlights the main 
problem with the submission (Chapter 7 Section 2.5), which states that there has been 
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no field assessment of much of the area proposed for development. We believe this is 
a critical issue. Our experience with effect significance has shown that such impacts 
can only be reliably measured if suitable evaluation of the scheme area has been 
undertaken and all evidence used – currently known evidence as well as that acquired 
from physical evaluation of the scheme area. 
 
Archaeological remains are a finite and irreplaceable resource. In many cases they are 
highly fragile and vulnerable to damage and destruction and, on occasion, non-
designated archaeological remains which are demonstrably of equivalent significance 
to scheduled monuments are discovered through evaluation works.  
 
Historic England recognises that archaeological remains are not all equal in 
significance. Staged investigation can help to understand their significance and 
determine that level of significance and appropriate mitigation of impacts. Specifically, 
in this case, we believe that a trial-trenched evaluation is required pre-consent as part 
of a staged and iterative approach to archaeological assessment, and to assess the 
results of the geophysical survey – which defined previously unrecorded 
archaeological remains within the scheme area.  
 
Significance is influenced by the state of preservation and also the date of the 
archaeological remains, which cannot easily be established by geophysical survey 
alone; by itself, geophysical survey is unable to adequately inform on significance.  In 
terms of Walton Common, this is an ancient common with well-defined historic 
boundaries. In particular, this area has not been the subject of intensive modern 
agricultural processes and, consequently, there is high potential for below-ground 
archaeological remains – which have been indicated by the geophysical survey - to be 
very well-preserved in this area because they have not been disturbed by deep 
agriculture (compared to other areas). Again, this is an important reason to undertake 
pre-consent trial-trenching and in order to assess this area before it is potentially 
deregistered, if it is deemed acceptable, with an exchange of land.    
 
At this stage, we strongly suspect there are likely to be archaeological remains within 
the development area/boundary, as they have been detected by the geophysical 
survey.  It is critical that the significance of these is adequately established. This is 
normal practice in terms of the assessment of archaeological remains - to identify 
whether any important archaeological remains are present that could preclude or 
modify the proposed development, including by the imposition of appropriate 
conditions.  This is proportionate, reasonable and justified in accordance with the NPS 
EN-1.   
 
This approach would also be in accordance with paragraph 5.8.14 of the NPS EN-1 
which states, there should be a presumption in favour of the conservation of 
designated heritage assets and the more significant the designated heritage asset, the 
greater the presumption in favour of its conservation should be. It continues, 
substantial harm to or loss of designated assets of the highest significance, including 
Scheduled Monuments should be wholly exceptional. If archaeology is identified that 
might warrant being retained within the scheme then sufficient evidence should be 
collected as part of the decision-making process.   
 



 

 

4 
 

In our opinion, this is a critical issue and there is a real risk that such archaeological 
remains could be encountered – and this could prove extremely troublesome at a later 
stage in the project, if this assessment is hidden in the Development Consent Order. 
The potential to protect and minimise harm to the significance of any archaeological 
remains will be extremely problematic once consent has been granted. 
 
Post-consent discovery of non-designated heritage assets of archaeological interest 
which are demonstrably of equivalent significance to scheduled monuments can be 
avoided.  We see no reason why the trial-trenching cannot be undertaken, to augment 
and refine desk-based and geophysical survey data, to ensure that the significance of 
archaeological remains are properly understood and that potential conflict between the 
proposed development and the conservation of heritage assets is avoided and /or 
minimised before consent is granted. The development of a Cultural Heritage 
Mitigation Strategy can only be developed if evidence from a variety of sources has 
been used to understand the fragmentary evidence of past land uses. This is best 
practice for major development projects where there is evidence to suggest the 
potential for buried archaeological remains to be present. 
 
This approach is also consistent with the approach that is currently being undertaken 
for the neighbouring Lower Thames Crossing (LTC) project, which includes (a small) 
part of the same land as the current application – and which has been formulated a s a 
result of positive dialogue between the applicant, local authority archaeological 
advisors and Historic England. Clearly, where areas have been already trial-trenched 
as part of the LTC project, we would not expect then to be trenched again - as long as 
the results of the work by LTC have been obtained, assessed and integrated into the 
current assessment. However, currently this information has not been provided and we 
are unable to assess of the significance of these results. 
 
Archaeological work at this stage helps to ensure that an application is well-informed 
and appropriately designed and it also significantly reduces the risk of additional 
unexpected costs and delays at a later stage. Such a strategy will enable greater 
ability of archaeological contractors to more accurately cost the mitigation scheme.  
 
 
Question 1.7.24 Historic England Schedule 2, P1, R13 – Is Historic England 
content with the wording of this requirement? 
 
Historic England Response: 
 
Historic England has advised the need for the following amendments to Schedule 2, 
P1, R13. 
  
The Schedule should clarify that a written scheme of investigation or detailed method 
statement will be required for each stage of archaeological investigation, in addition to 
the outline written scheme of investigation that has been submitted with the application 
(application document A8.11). 
 
The written scheme of archaeological investigation for each stage of archaeological 
investigation must be approved by the relevant planning authority. 
 



 

 

5 
 

The archaeological fieldwork will need to be satisfactorily completed and signed off by 
the relevant planning authority before the development can commence.  
 
The archaeological contractor must be able to demonstrate appropriate local 
experience and expertise (specialist knowledge) and must be approved by the relevant 
planning authority. 
 
A timetable for each stage of archaeological investigation, including fieldwork, 
assessment, analysis, reporting and archiving, must be submitted to and approved by 
must be approved by the relevant planning authority, i.e. it is not just approval of the 
WSI, but completion of the fieldwork. 
 
The term watching brief should be removed from No. 4 – as a watching brief is part of 
the archaeological works. 
 
There should be provision for outreach activities with local communities during the 
archaeological investigation and also provision for the display and presentation of any 
archaeological remains (that merit display) discovered on site. 
 
 
 
If there are any further material changes to the proposals, or you would like further 
clarification in relation to our advice, please contact us. 
 
Yours sincerely  
 
Jess Tipper  
 
Dr Jess Tipper 
Inspector of Ancient Monuments 
E-mail: jess.tipper@historicengland.org.uk 
 


